OFFLINE | puncs |
Bedbojsz, bedbojsz
Trikó, tetkó, közmunka
(2005. november)
Nem baj, ha nem minden estéd végződik úgy, hogy az éppen aktuális playmate eléd térdelve húzza le a még füstölgő veszkócsizmát a lábadról, miközben a háttérben lángra kap a Lamborghinid. De egy menő bőrkabát, egy kis fekvőzés és egy fekete kupé BMW csak a menőpasi-imázshoz elegendő. Több kell, ha menő rosszfiú akarsz lenni.

Persze már az is jó, ha egyáltalán felismertük, hogy az imázs, megjelenésünk és komplett arculatunk tudatos építése elemi szükségletünk a mai korban. Ha jól csináljuk, akkor környezetünk már a külsőnk alapján pozitívan ítél meg bennünket. Most ősszel lehetünk például „menő bőrkabátos csávó”, de „drága gyapjúöltönyös ügyvédjelölt” is, aki hétvégén még egy utolsót raftingozik, csak azért, hogy megmentsen pár menedzserasszisztens kisasszonyt a biztos fagyhaláltól a Szocsán, ám imázsorientált gondolatai már rég a novemberi hóshow-n járnak.
A menőpasi-imázshoz valójában nem kell olyan sok. Ezeket az elmúlt hónapokban kifejtettük. Csak felsorolásszerűen: snowboard és boardos cuccok, diszkrét, de markáns sportkipufogó, BMW vagy Subaru, wok és konyhai fűszerek, lazán gombolt márkás ingek, szörfdeszka és szörfös kiegészítők, sportmotor és motoros sérülések. És lazaság, lazaság, lazaság.
Az igazán profik azonban alaposabb szegmentálás után alakítják ki arculatukat. Részpiacokra koncentrálnak és meghódítják azokat. Kiemelkedik közülük a rosszfiús imázst felépítők csoportja. Jelentős számúnak mondható egyedeiket a mindennapokban főleg külső jegyeikről ismerjük meg. Ezek pedig a bőrkabát, rövid haj, lehajszolt sportkocsi jó csajjal a jobb első ülésen, nyáron trikó és szálkás váll, nonfiguratív tetkó, gengszternapszemüveg és pimasz tekintet.
Fő előfordulási területeik a konditermek, videotékák, illegális gyorsulási versenyek, autópiacok, fogdák, night-clubok. Ezeken a helyeken általában bennfentesként mozognak vagy perceken belül azok lesznek, főleg a féllegális hálózatok kapcsolódásai miatt. Jellemző tevékenységük a laza semmittevés, pitiáner vagy nagyvonalú seftekről történő diskurálás, áruszállítás, letekert ablakkal történő cirkálás, Red Bull-szürcsölés, cekkeres nénik riogatása a zebrán. Nyelvezetük egyedinek mondható, de
hiányoznak belőlük olyan szavak, mint adó, megengedett sebesség, indexelés, törvény, emancipáció.
De nézzük csak, hogy mivel is tudnak többet, mint mi? Mit kell megtanulnunk és bevállalnunk, hogy mi is rosszfiúk legyünk?
A külső imázsjegyeken kívül számos apró részletet. Például: érzünk-e fájdalmat az előző napi kondizás után? Neem? Elég nagy baj. Az igazi menő rosszfiú ugyanis ízületi gyulladásig képes gyúrni magát, miközben elsajátítja a „tegnap szétgyúrtam magam, sajog az egész felsőtestem” arckifejezést. Ezzel a kondimentes napokon többször is él úgy, hogy közben a megdolgozott testrészét lazán, mintegy gyógyító jelleggel mozgatja, mondjuk egy kávézó közepén úgy, hogy csak ötvenen lássák.
Könnyen csatlakozhatunk hozzájuk néhány látványos seb és sérülés beszerzésével is. Ezeket a legkönnyebb sportmotorozás közben összeszednünk. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor nem csak látványos külsérelmi nyomokkal, hanem szegecsekkel, csavarokkal és lemezekkel is eldicsekedhetünk a szezon végére. De nem csak a motorozás nyújt lehetőségeket harctéri sérülések beszerzésére. Egy vállon elővillanó medvekarmoláshoz elég egy szolid flekkenparti Brassó valamelyik külvárosi területén. Egy cápafogazott alkarhoz pedig egy kezdők számára szervezett szörftanfolyam az Adrián. A harci sérülések imázsértéke óriási, ezt ne feledjük. Még két rázós dolog vár ránk a menő rosszfiúk közé történő csatlakozáshoz. Néhány tetkót be kell vállalnunk, nincs mese. Megúszhatjuk néhány nonfiguratív semmiséggel is, de a szoros kötődések érdekében lehet, hogy a komplett vállunkat kék és színes figurák fogják borítani.
Látjuk tehát, hogy mint sok más markáns imázs, a rosszfiúé sem elérhetetlen. Kicsit össze kell törnünk magunkat, majd újra összerakni, de a menő semmittevés sok mindent megér.Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2005. november (1136 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”