OFFLINE | háló és puding |
Sic transit
(2006. január)
„Azért írom a könyvet Kádár Jánosról, hogy néhány dolgot helyre tegyek. 1956 novemberében Kádárnak nem volt más választása. Megjegyzem, Nagy Imre megítélése is árnyalásra szorul. Ők ketten például sosem voltak barátok. Állandóan öszsze akarták hozni őket, de nem sikerült. Másképp gondolkodtak. Látva kettejük életét, ki merem mondani: Kádár volt akkora magyar, mint Nagy Imre.” (Moldova György a Kádárról készülő könyvéről, Könyvjelző, 2006. január)

Sic transit gloria… Az index.hu találó megjegyzése szerint Moldova ma balról előzi Thürmer Gyula baloldali ellenzékét. Az író, aki a rendszerváltás előtti riportkönyveivel magasra állította az újságírók előtti mércét, és elbeszéléseivel (mint például A beszélő disznó) zseniálisat alkotott az abszurd műfajban, mára önmaga emlékművévé vált. Annak a Kádár Jánosnak az apologétája, aki a mai magyar jogszabályok alapján hazaárulást követett el, amikor idegen hatalom segítségével jutott hatalomra. Pedig az író anno kisebb-nagyobb rendszerkritikát fogalmazott meg minden művében, ezért is szerették annyira az olvasók milliói. Persze, Moldova György Hofi Gézával együtt a rendszer szelepeként funkcionált. Jó, legyünk most lélekkutatók: Moldovának megvolt a maga helye és szerepe a Kádár-korszakban. Aztán jött 1989 és a vadkapitalizmus, a szabadság kora. Innentől mindenki azt mondhatta, amit akart, a magyar társadalom igényessége és ingerküszöbe egyre lejjebb süllyedt. Moldova alól kicsúszott a talaj, a közeg, amiben egész életén át sikeres volt.
Mivel 2006-ban már csak néhány szélsőszadeszes provokáció tudja felhergelni a polgárokat, Moldovának, a helyét nem találó egykori írócsillagnak ritka nagyot kell szólnia, ha fel akarja hívni magára a figyelmet. Az Öregről tett magasztaló megjegyzései még az interjút készítő népszabis Gréczy Zsoltot is meglepték, aki többször kifejezte egyet nem értését Moldova véleményével kapcsolatban. Most mi is kifejeztük. Meglepődni már nem tudunk semmin. Inkább leülünk a sarokba, és huszadszorra is elolvassuk Józsi, a négy csülkén téeszelnökségig kapaszkodó beszélő disznó történetét, a többit meg próbáljuk elfelejteni.Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”