OFFLINE | háló és puding |
Állati jogok Kínában
(2006. február)
„Az epekinyerési módszerek a kínai farmokon továbbra is a medvék gyötrelmes szenvedésével járnak, és gyakran pusztulásukat okozzák” – tudósít az EP sajtóirodája. Bár a nyilatkozat elismeri, hogy „2000 óta több mint negyven medvefarmot zárattak be, és 188 medvét adtak át az állatok védelmével foglalkozó ázsiai alapítványnak”, a képviselő;k mégis aggodalmukat fejezik ki, amiért „még létezik ilyen kegyetlen és civilizálatlan gyakorlat”. (EP-nyilatkozat a kínai állatkínzásokról, Figyelő;Net, 2006. január 19.)

Ugyancsak cinikusnak tű;nik az Európai Parlament állásfoglalása a kínai medvehelyzetrő;l. Mi is sajnáljuk a macikat a szenvedésükért, de nem hinnénk, hogy ez a legfontosabb problémák közé tartozna az ázsiai diktatúrában. Abban az országban, ahol a rendő;rség karácsonyi keresztény szertartásokat zavar szét, papokat tartóztat le „törvénytelen vallási gyülekezésért”. Ahol ellenzéki aktivisták és újságírók kerülnek börtönbe, vagy tű;nnek el nyomtalanul. Ahol többévi börtönre ítélnek embereket, mert újságkivágásokat küldtek Európába vagy az Egyesült Államokba.
Az állam totális kontrollra törekszik a magánszféra felett, különösen ami a politikai véleményeket illeti. Minden médium szigorú állami felügyelet alatt mű;ködik. Ha csak az internetet nézzük, többtízezres testület és nagy teljesítményű; szerverek szű;rik a belföldi és külföldi tartalmat, figyelik a csevegő;szobák beszélgetéseit, a fórumok hozzászólásait. Tilos bármiféle, a rendszerrel szembeni elégedetlenséget kifejező; álláspont megjelentetése. A nem kívánt tartalmat törlik/újraírják, a vétkeseket akár el is gő;zösíthetik.
Ugyanakkor a kínai gazdaság száguld, s az ebben rejlő; lehető;ségeket sem Európa, sem az USA nem szeretné elszalasztani. A kínai üzletek kérdések egész sorát vetik fel. Egy diktatúra csak akkor elítélendő; és elszigetelendő;, ha nincs benne gazdasági fantázia? A szabadságjogok csak szegény országok, például Kuba esetében szorulnak védelemre? Mi a helyes eljárás: elvi alapon kimaradni a kínai lehető;ségekbő;l, vagy bizniszelni a totalitárius rendszerrel, ahogy az érdekek kívánják?Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2006. február (1267 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”