OFFLINE | intro | napló
„Az idegen szép”
(2006. április)
A kis magyar pártocska, amelynek plakátjain a „Debrecen a debrecenieké” felirat látható, régóta utazik a másság és a kirekesztés témakörében.

A kis magyar pártocska, amelynek plakátjain a „Debrecen a debrecenieké” felirat látható, régóta utazik a másság és a kirekesztés témakörében. Választási plakátjuk rosszemlékű előképekre hajazó jelszavát látva az embernek önkéntelenül is megnyikordul a belső számonkérőszéke: kikre is gondolhatott a kis magyar párt, amikor ezt a jelszót kiadta, kik is azok az idegenszívű „turisták”, akik – szerintük – megpróbálhatnak orvul belemártogatni a derék debreceniek lecsójába.
A felirat első számú célzottjainak természetesen a budapestiek és a nyíregyháziak érezhetik magukat. A főváros és a szabolcsi megyeszékhely lakosai ugyanis – nap mint nap átgördülve Debrecen, választási időszakban blikkes paparazziktól zsúfolt vasútállomásán – jelentős mennyiségű levegőt szívnak el a cívis város lakói elől. A kis párt célzottjai lehetnek továbbá azok a külföldi diákok, akik Debrecen egyetemén tanulnak és – például – az orvostudományi kar magasföldszinti kávézójához vezető folyosó hirdetőtábláján elhelyezett idegen nyelvű tacepaókkal hirdetik ügyes-bajos dolgaikat. Bár a magyar olvasót különösen a rokonnak tudott finnek által írottak tökéletes érthetetlensége józanítja ki („Egyedül vagyunk!”), mégis a kis magyar párt helyi politikusainak szlogenje talán azokat a hirdetményeket találja igazán telibe, amelyeknek nem csak a nyelve, de még a betűje is idegenszerű. Igen, a „Debrecen a debrecenieké” figyelmeztetés bizonyára meghőkölteti ezen, másságukkal kérkedő írások szerzőit, akár dundimód gyöngyöző kaligráfiával, akár szikáran függélyes szálkákkal hirdetik ősi írásuk jobbról balra soroló egzotikumát.
Persze, a kis párt célzottjainak érezhetik magukat a megye és a tágabb környék betegei is, akik – parazita módon – Debrecenbe járnak kórházba, és idegen érdekűek lévén, bizonyára elsősorban ludasok abban, hogy a klinika WC-iben még csak véletlenül sincs papír. A kis párt plakátja bizonyára kijózanítja és jobb (de legalábbis más) útra téríti a szatyros, autós vagy éppen teherautós bevásárló-turistákat is, akár Hajdúböszörményből, akár Nagyváradról vagy éppen Ungvárról érkeznek. Ne vigyék el a debreceniek verejtékével megtermelt árut! Igen, aki ezt a jelszót olvassa, annak nem kell közgazdásznak lenni, hogy felfogja: el a kezekkel a pultokról, mert ha nem, hát igenis van egy magyar párt, amelyik majd érvényt szerez az ősi jussnak: Debrecen a debrecenieké.
Ja, ja. Hogy melyik az a kis magyar párt, amelyiknek a választási plakátján ez a frappáns gyöngyszem olvasható? Hát, kedves olvasó, ők a Szabad Demokraták Szövetsége. Ím, így érvel a szavazatunkért a liberális alternatíva 2006 márciusának idusán, Debrecenben.
Amire stílushűen talán csak ennyit: nem, nem, soha.Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2006. április (1546 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”