OFFLINE | puncs |
A Köztársaság én vagyok
(2006. április)
Valamelyik reggeli tévéműsor alatt a mindig kéznél lévő köztársaságmérőm hirtelen az egészségügyi határérték tíz-szeresét is meghaladó köztársaság-egyenértéket jelzett Gyurcsány Ferenc szájában. Elhatároztam: egyszer s mindenkorra megfejtem e fogalomnak a baloldal által mostanában kötőszóként történő használatának rejtélyét.

Az interneten fellelhető Gyurcsány-beszédek gyűjteményét olvasgatva azonban nem sikerült racionális levezetést találnom a Köztársaság mibenlétéről. Egyvalami lett csupán világos: a kormányfő számára a lépten-nyomon emlegetett Köztársaság tulajdonképpen nem más, mint saját maga. A gyurcsányi eszmefuttatá- sokból áradó szellemi sivárságnál persze e szempontból jóval beszédesebbek a méretükben és tartalmukban egyaránt precedens nélküli gigantposzterek (vajon mi lenne itt, ha Orbán Viktor saját, ti- zennyolc emeletnyi arcképét merte volna kifeszíteni a főváros fölé?). Nem beszélve az indulatos és személyeskedő kirohanásokról mindenki ellen, aki kritikát mer megfogalmazni a Köztársaság Vezére ellen – legyen az az ellenzék vezetője, a kereskedelmi kamara elnöke, vagy egyszerű állampolgár. Aki nem a Köztársaság Vezérének elképzelései szerint gondolkodik, az árnyékállamista, kóbor kutya, és legjobban tenné, ha befogná a száját: így foglalható össze Gyurcsány köztársasági credója. Gyakran érzi úgy magát az ember, mint a tetszés szerinti hollywoodi filmben az éppen lefülelt bűnöző: jogodban áll hallgatni – de minden, amit mondasz, felhasználható ellened. A percenként nyolcszor megújuló, de ennek ellenére mindig modern és haladó és szociáldemokrata és európai magyar baloldal ennyit tudott magából kitermelni az elmúlt tizenhat évben. A mondatonként háromszor elismételt „köztársaság” kifejezést – amit ráadásul még Medgyessy Péter vezetett be a rendszerbe – és egy személyiségzavaros vezért. Hiszen mi is az a fantasztikus ideológiai lendület a baloldalon, amelytől mostanában elalélten piheg az oly büszke „véleményformáló értelmiség”? A nagy semmi. Ugyanazt a lemezt hallgatjuk, mint a Demokratikus Charta 1992-es megalakulása óta mindig. Az utódpárttal szembenálló politikai erők állítólagos antidemokratizmusa és agresszivitása miatti aggódást és a fasizmus démonaival való küzdelem sikolyait. És ugyanaz az áporodott kádá-rizmus-szag tör elő mindenünnen, amitől tizenhat éve azt hittük, megszabadultunk: a Marjai Józsefek, Fekete Jánosok és a többiek – no meg az elképesztő helyzet, hogy ha valahol kifütyülik a miniszterelnököt (vö. szólásszabadság), akkor az ellenzéket vonják a nyilvánosság kínpadjára (persze, csak ha az utódpárt van hatalmon). Amit mindehhez Gyurcsány Ferenc eszmeileg hozzátett, az finoman szólva sem túl sok: egy kis lejárt szavatosságú, a magyar viszonyokhoz butított blairizmus – azonban azért még valószínűleg Kéri László is belátja, hogy a „termeljünk többet és osszuk el igazságosabban” korszakalkotó elmélete önmagában aligha jogosít fel közgazdasági Nobel-díjra. Hogy valójában mit kell érteni a nagy megújulás alatt, azt paradox módon Lendvai Ildikó vallotta meg nemrégiben egy őszinte elszólásával: az MSZP vezért keresett és végre megtalálta. A Köztársaság én vagyok – szónokolhatná tehát Gyurcsány Ferenc. Hacsak a Köztársaság nemet nem mond neki.

- B.L. -


Kapcsolódó letölthető archív fájlok:
UFi 2006. április (1546 kbyte)


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #1: _civíl (2006. -0. 4-. 18: 0)  

A köztársaságnak kell vezető,aki a nemzet egységét teremti meg ,az alkotmány betartatásával,mely mindenki számára kötelező érvényű.A köztársaság állam forma,vezetője:az államfő.Alkotmányos jelképe:a 3 színű lobogó.A köztársaságot senki nem sajátithatja ki.A 2 köztársaság színe:a piros.A 3-ik védőinek a színe:piros..

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”