OFFLINE | interjú |
Interjú Lepés Gáborral, a Balkan Fanatik frontemberével
Trendivé tesszük a hagyományt
(2006. augusztus)
Elektronikus alapok, népzene, rap, tánc, fényjáték: ez a Balkan Fanatik. 2003-ban robbantak be a magyar zenei életbe. Formabontó hangzásviláguk Közép-, Kelet-Európa és a Balkán népzenéjét vegyíti a legmodernebb elektronikus zenével. És bár első videóklipjüket a média – obszcenitásra hivatkozva – csak éjszaka volt hajlandó játszani, debütáló albumuk 2004-ben megkapta az év legjobb World Music lemeze díjat. Az őszre várható második nagylemez kapcsán beszélgettünk Lepés Gáborral, alias Lepével, a Balkan Fanatik frontemberével.

UFi: Ars poeticátok szerint zenétek nem hagyományőrzés, hanem hagyományélés. Ezt hogyan kell értenünk?
Lepés Gábor: Aki ma Magyarországon népzenével vagy népzene-feldolgozással foglalkozik, azt hagyományőrzőnek tekinti a nagyközönség. Mi a tevékenységünkkel formabontók kívánunk lenni. Nem csak őrizni akarjuk a népzenét, célunk a teljes átélés. Szeretnénk, ha a népi kultúra mindennapjaink része lenne.

UFi: A népzenét őrzők hogyan fogadták kezdeményezéseteket?
L. G.: Első lemezünk 2003-ban jelent meg. Akkor sokan még kétkedve fogadták az általunk teremtett hangzásvilágot, nem igazán értették, hogyan lehet a népzenét ennyire beledolgozni az elektronikus zenébe. Ma már jobban elfogadnak bennünket, hiszen célunk az értékek megőrzése.

UFi: Koncertjeiteken a népzene energiáját vegyítitek a modern elektronikus zenével.
L. G.: A népzene dinamizmusát, ősi energiát próbáljuk áthozni a XXI. századba. Mi elsősorban az ösztönökre és az érzésekre próbálunk hatni. Úgy érezzük, hogy erre szükség is van. A népzene, a népi kultúra – ellentétben a környező országokkal, de akár a Nyugattal is – mindig is egy kicsit mellőzött dolog volt Magyarországon. Szerencsére az utóbbi években egyre többen fedezik fel a népzenét, a népi kultúrát, számos népzenei alapokról építkező zenekar tevékenykedik az országban.

UFi: Miért fontos számotokra a hagyomány? Milyen szerepe lehet a XXI. században?
L. G.: Szerintünk a hagyománynak egyre fontosabb szerepet kellene játszania. Sajnos a világ abba az irányba halad, hogy egyre több ember veszti el a gyökereit, a talajt a lába alól. A hagyomány olyan támasz lehet, amelynek segítségével talán sikerül megőrizni saját magunkat, az identitásunkat.

UFi: Formabontó a zenekar felállása, miért alakult így?
L. G.: A csapat felépítése kicsit öntörvényű, mert Yorgosszal ketten alkotjuk a zenekart. Emellett vannak állandó közreműködőink is: az MC Jammin művésznévre hallgató szőke rapperlány, aki egyébként főfoglalkozását tekintve profi táncos és egy nagyon fiatal rapper fiú, Rise FM. A koncerteken kiegészülünk Kottler Ákos dobossal, a lemezeinken pedig rengeteg vendég népzenész szerepel.

UFi: Nemrégen kisebbfajta botrány kerekedett körületek. Mi is történt a falloszos videóklippel?
L. G.: A „Fuckmen” című számunk klipje egy kicsit tiltólistára került. A történethez tudni kell, hogy a zenekar másik állandó tagja, Yorgosz (Georgios Tzortzoglou) görög származású, az egyik görög városkában pedig az ókor óta megülik a termékenység ünnepét, amelynek a fallosz a jelképe. A közösségi forgatag lett a mi „Fuckmen” című számunk alapja, ott vettük fel a klipet. A hazai sajtó a felvételt obszcénnak tartotta, amit valamelyest meg tudok érteni. A felvételről ugyanis nem derül ki a termékenységi ünnep családiassága és a hagyománytisztelete. Ugyanakkor a média viselkedését némiképp álszentnek tartom. Ez az álprüdéria egyébként az egész nyugati világot jellemzi.

UFi: Ha már Nyugatnál tartunk, külföldön hogyan fogadják a Balkan Fanatikot?
L. G.: A World Music, a világzenei irányzat körülbelül húsz éve indult, született. Mint oly sok más stílus, ez is az angolszász kultúra szülötte. Egyébként is jellemző, hogy az egész világ az angolszász popzene bűvöletében él.
A kelet- és közép-európai, a balkáni népzene nyugati felfedezése napjainkban zajlik. Az Egyesült Államokban a balkáni, közép-európai népzene ma még ugyanolyan kuriózumnak számít, mint az arab vagy az ázsiai hangzásvilág. A mi új lemezünk is nemzetközivé vált: tavaly összebarátkoztunk a műfaj nemzetközi sztárjával, a londoni Transglobal Underground zenekarral. A barátságból egy közös szám is született; a Muzsikás és Sebestyén Márta után szabadon újrafeldolgoztuk az „Azt gondoltam, eső esik” című magyar népdalt. Kovács Nóri népdalénekessel és a T.G.U tagjainak közreműködésével (Hamid Man Tu – dob, Sheema Mukherjee – szitár, Tuup – rap) összehoztuk a kelet-európai dallamvilágot az indiai szitárjátékkal, és egy nagyon finom dub kerekedett belőle.

UFi: Az angolszász kultúrát emlegetted. Számaitok jó részében ti is angolul énekeltek, vagy angolul szövegeltek.
L. G.: Igen, ez mindig is célunk volt. Szeretnénk, ha a mi kultúránkból Nyugaton is meg tudnánk mutatni, meg tudnánk értetni valamit.

UFi: Hogy áll össze a Balkan Fanatik zenekészítő boszorkánykonyhájában egy dal?
L. G.: Szerencsésnek érzem magunkat, mert zenében mindannyian szabadgondolkodásúak vagyunk. Nem félünk kísérletezni, nem félünk az új dolgoktól. Sőt, leginkább az újdonságok motiválnak minket a munkánk során. Ha például Yorgosz hoz egy csángó népdalt, megpróbáljuk megtalálni hozzá a modern könnyűzenei köntöst. Adott esetben ez egy drum and bass, trip-hop, vagy house alap is lehet. Ősszel megjelenő második lemezünk első single-je az „Egyedem begyedem” mondóka felturbósított technováltozata, nagyon szereti a közönségünk.

UFi: Ahogy Ti mondjátok: ez csángó rock and roll.
L. G.: Igen, a „Kerek a szőlő levele" című 5/8-ados népzenei feldolgozásunkat nevezi így Yorgos. Mi nagyon szeretjük, a közönségnek azonban még ma is kicsit szokatlan ez a ritmusképlet. A magyar ember a négynegyedet érti elsősorban.

UFi: És mennyien értik a ti zenéteket? A Balkan Fanatik főállású munka vagy hobbi?
L. G.: Egyelőre csak hobbi, mindannyiunknak van „főállása”. Örülnénk, ha ebből élhetnénk, de ez ma Magyarországon kevésbé elképzelhető. Ezért is lettem a zenélés mellett hangmérnök és zenei producer.

UFi: Több popzenekar, Ákos és a Megasztár hangmérnöke voltál. Mit gondolsz a magyar könnyűzene helyzetéről?
L. G.: Rettenetes a túlkínálat a mai magyar piacon. Ahhoz, hogy figyeljenek rád, valami eredetit kell alkotni. Nem újat, eredetit. Újat ma már nem lehet létrehozni. A Megasztárral kapcsolatban tudni kell: a zenebiznisz egy olyan felépítmény, amelyben kétféle módon lehet sztár az emberből. Vagy rendkívül tehetséges vagy, és lesz egy olyan rajongótáborod, amely éveken át elkísér, lásd Ákos esetét. Szerintem ez a szerencsésebb eset. Vagy pedig lesz olyan lehetőséged, hogy a média fél éven keresztül bombázza az embereket veled, és mellette még tehetséges is vagy. De ha ez alatt a félév alatt nem tanulod ki a szakmát, akkor eltűnsz a süllyesztőben. Ez látható a Megasztár különböző sztárjainak a karrierjében. Esélyt kapnak. A Balkan Fanatik összetenné a két kezét, ha fél éven keresztül folyamatosan a médiában szerepelhetne. Ahhoz, hogy valaki egy húszéves karriert fusson be, szerintem megalapozott építkezés kell.

UFi: Úgy tűnik, ti a megalapozott építkezést választottátok.
L. G.: Így van. Egyre többen jönnek a koncertekre, és mi is egyre inkább át tudjuk adni a bennünk és a zenénkben élő energiát. Trendivé tesszük a hagyományt.Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #17: _uyebxsot hgruvl (2007. -0. 2-. 05: 2)  

swmdtfcox tmpukd hdlnwyte ueztlpo nmakb krjxi iyfkzltqo [URL]http://www.azptmfj.ovzlatxj.com[/URL] gxzk yakuc

  
  Válaszok struktúrája


  #16: _afsk voawlrs (2007. -0. 2-. 05: 2)  

tskfhcqwp wayqfrn vwutd jyltkdxzu trse rwplyeqso yetu [URL=http://www.frqz.lmea.com]zxhiplfr jiroqtgha[/URL]

  
  Válaszok struktúrája


  #15: _geajiuymx ftgqmixyu (2007. -0. 2-. 05: 2)  

hkqtczu rhdpa obplkd sucfwxhl knfgtbdqy hkafeud fdcb

  
  Válaszok struktúrája


  #14: _Thank you! (2007. -0. 1-. 20: 0)  

Thank you! lipitor.

  
  Válaszok struktúrája


  #11: _Elizabeth (2006. -1. 0-. 31: 2)  

Ematrix version of striped name path. tramadol tramadol tramadol buy tramadol

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”