OFFLINE | interjú |
Támogatják a másolást • A lemezbemutató koncert két oldala
Hogyan kerül a Bëlga a Pannon Rádióba és a Tescóba?
(2005. június)
Olvasóink többsége számára bizonyára ismerősen csengenek a magyar nemzeti hip-hopra vonatkozó követelések, a gimnazista és az óvodás rapper-himnuszok, valamint a magyar királyok taxatív felsorolása. A harmadik lemeze megjelentetésére készülő együttes tagjai többek között városi legendákról, a Burzsoá Nyugdíjasokról és sztárallűrjeikről beszéltek lapunknak.

UFi: Két éve, egy középiskolai újságban megjelent interjúban Tokyo a következőket mondta: „egy újság, az Utolsó Figyelmeztetés (ez lenne lapunk, leánykori nevén – a szerk.) egy revizionista cikkének a »Székely deszkások, szevasztok« címet adta”. Mit találtatok a cikkünkben revizionistának?

Bauxit, Mégötlövés, Tokyo: ???

UFi: Az Alternatív Közgazdasági Gimnázium Szubjektív című orgánumában olvastuk mindezt, ahol arról beszéltetek, milyen a dalaitok fogadtatása a különféle világnézetű emberek részéről.

Tokyo: Nem emlékszem erre, de elég valószínűtlennek tűnik, hogy ilyet mondtam volna, mert a „revizionista” szót egyszerűen nem használom.
Bauxit: Én találkoztam a cikketekkel, e-mailben kaptam meg, beszkennelve, így csak a címet tudtam elolvasni, a tartalmát nem ismerem.
Mégötlövés: Egyébként nem ritkák az együttes környékén az efféle, tisztázatlan eredetű történetek. Ott van például, hogy sokak szerint a Pannon Rádió játszotta a Magyar nemzeti hip-hop című számunkat. Nos, én még nem találkoztam olyan élő emberrel, aki valóban hallotta volna a Pannon Rádióban bármely alkotásunkat. Ez egy városi legenda.

Bauxit: Ha egymás után hívna meg minket a MIÉP, az SZDSZ, a Fidesz és az MSZP, akkor szívesen végighakniznánk
mindannyiuk kampányát


UFi: Többen is hírbe hoztak titeket a Kendermag Egyesülettel, az esztergomi MIÉP még tüntetést is szervezett emiatt a városbeli szereplésetek ellen.

Mégötlövés: Megkerestek minket az egyesülettől, hogy lépjünk be hozzájuk, de ezt köszönettel visszautasítottuk. Nem lépünk be sehova.
Tokyo: Csak a Bëlgába.

UFi: És pártrendezvényen vállalnátok fellépést?

Bauxit: Szívesen. Ha egymás után hívna meg minket a MIÉP, az SZDSZ, a Fidesz és az MSZP, akkor szívesen végighakniznánk mindannyiuk kampányát.
Mégötlövés: Igen, de csak akkor.

UFi: Sztárnak érzitek-e magatokat most, hogy egy-két számotokat már a kereskedelmi rádiók is játszották? Beleférnétek-e a Subbacultcha „közepesen híres köcsög” kategóriájába, felismer-e titeket a pénztáros kislány a Tescóban, ahol a lemezeiteket árulják?

Tokyo: Nem.
Mégötlövés: Néha, de nem jellemző.
Bauxit: A koncertjeinken felismernek, sőt, akadnak egész állhatatos rajongóink is.

UFi: Sztárallűrök?

Tokyo: Emberi allűrjeink vannak, mint akárki másnak.
Mégötlövés: Inkább a fordítottja játszódik le nálunk az ilyenkor megszokott folyamatnak: jobban odafigyelünk arra, miket csinálunk. Csak javultunk, jobb emberek lettünk ettől az egésztől.

UFi: Kíváncsi-e rátok, barátnőtökre, kiskutyátokra, fodrászotokra a bulvársajtó?

Tokyo: Nem. Nem vagyunk érdekesek, nem mi vagyunk érdekesek számukra. Néha írnak az új albumunkról, esetleg beszámolnak egy koncertünkről, semmi több.
Mégötlövés: Nem igazán koccintunk olyanokkal, akik izgalmat okoznának a bulvársajtónak.

UFi: A Tesco-pénztáros példát nem véletlenül hoztuk fel: miért pont az áruházlánc terjesztette kezdetben a második albumotokat?

Bauxit: Az első lemezünkhöz vidéken nem nagyon lehetett hozzájutni, erre a problémára kerestük a megoldást, amikor eszünkbe jutott a Tesco, mivel az minden nagyobb városban van.
Tokyo: Eleinte mi sem gondoltuk komolyan, de azért megpróbáltuk. Szerencsénk volt – az első utunk, mint kiderült, egy, a Bëlgát szerető fiatalemberhez vezetett.

UFi: A második lemezetek megjelenésével egy időben sok helyen jellegzetes, kék-fehér csíkos koncertplakátok tűntek fel, „Teso Gazdaságos Zenekar” és Burzsoá Nyugdíjasok felirattal, de a meghirdetett időpont jó másfél évvel korábbra szólt. Ez valamiféle közös turné reklámkampánya akart lenni?

Mégötlövés: Nem, azokat a Burzsoá Nyugdíjasok ragasztották ki, azt hitték, hogy majd mindenki utánanéz, mi is ez, és haragudni fog ránk. Nem így történt. Bár semmi közünk nem volt az egészhez, mégis mindenki hozzánk kötötte. Ezekkel a plakátokkal akarták bizonyítani, hogy övék az eredeti ötlet (innen az aktualitását vesztett dátum), amit mi lenyúltunk.
Tokyo: De ez nem igaz, ilyesmi fel sem merült bennünk, mi csak a terjesztésünkön szerettünk volna javítani.

UFi: A Burzsoá Nyugdíjasok munkásságának stílusa és hangulatvilága meglehetősen hasonlít a Bëlgáéra. Ismeritek őket? Ők miért nem tudtak hozzátok hasonló sikert elérni?

Mégötlövés: Igen, ismerjük egymást, közös fellépéseink is voltak. Nekik jóval nehezebb dolguk van, mert pécsiek, így kevésbé ismerik őket a fővárosban.
Tokyo: Ráadásul az interneten sem terjedtek annyira a számaik, mint nekünk.

UFi: Ha már a zene-letöltögetésnél tartunk, mi a véleményetek róla? Támogatjátok „A másolás megöli a zenét!”-jellegű kampányokat?

Tokyo: Támogatom a másolást.
Bauxit: Mi az ismertségünket javarészt az online népszerűségnek és a másolásnak köszönhetjük.
Mégötlövés: Persze így nem vesznek meg annyian egy-egy lemezt, mint amikor még csak bakeliten jelent meg, de ez nem tragédia.

UFi: Az első albumotokon sok számban meglehetősen közönségesen fogalmaztok, a második lemez szövegei úgymond intellektuálisabb humorral operálnak. Melyik kedvesebb a szíveteknek és a közeljövőben melyik stílus lesz a meghatározó?

Tokyo: Az első lemez számai négy év alatt álltak össze egy kiadvánnyá, ezért sokkal kevesebbet hallgattuk őket a megjelenés után, egyben.
Mégötlövés: A trágárság hatásvadász, ezért önmagában sikeres.
Bauxit: A harmadik albumon egy szám erejéig újra közönségesek leszünk. Közkívánatra. Okkal.

UFi: Milyen menetrend szerint adtok ki valami újdonságot?

Mégötlövés: Ahogy jön. Legközelebb várhatóan ősszel, nagyjából összegyűlt már hozzá az anyag.
Tokyo: Tegnap is írtunk egy új számot.

UFi: Meg lehet élni ebből? Fő- vagy mellékállásban bëlgáztok?

Bauxit: Ki így, ki úgy.
Mégötlövés: Én most éppen ebből élek, mert munkát keresek.
Tokyo: Bauxit és én a marketing világában dolgozunk, és amellett foglalkozunk az együttessel.

UFi: Melyik koncertek maradtak számotokra a legemlékezetesebbek?

Tokyo: Természetesen a legelső fellépésünk, aztán még a Millenáris Park-beli és a lovardás.
Bauxit: Az előbbieken kívül még a Wan2-sátras fellépésünk sikerült nagyon jól, a Szigeten.
Mégötlövés: Érdekes, hogy kinek melyik koncert tetszik, a közönség sokszor egészen máshogy látja, érzi az egészet, mint mi. A legjobb példa erre a Jön a Gólem! lemezbemutatója a Cha-Cha-Chában. Kicsi volt a színpad, nem biztosították számunkra a megbeszélt feltételeket, emiatt mi nem a legjobb emlékkel gondolunk vissza a fellépésünkre, a rajongóinktól viszont egyre csak azt halljuk, hogy az egyik legjobb bulink volt.


Belga, két ponttal az e-n

A Bëlga a hivatalos krónika szerint 1998 tavaszán alakult a XVII. kerületben, a Nyugati környékén, majd fél évvel később a Városmajorban. Három alapítója, Mégötlövés, Bauxit és Tokyo A Tan Kapuja Buddhista Főiskola egykori hallgatói. Hozzájuk csatlakozott a Tilos rádiós DJ Titusz, aki azóta is állandó (háttér)tagja a formációnak. Egy ideig (egészen pontosan 2003 tavaszáig) Sicratman és Lord Cursor is az együttes kötelékeihez tartoztak. A Bëlga első albuma (Majd megszokod) 2002-ben jelent meg, de addigra egyes számaiknak (Nemzeti hip-hop, Ovi, A gyaloglás vége, Kalauz) már komoly kultusza alakult ki. Második lemezük, a Jön a Gólem! 2004-es kiadású, rajta többek között a Hazakísérlek, a Királyok a házban, az Az a baj és a Képviselő boogie.Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #16: _highlander (2006. -0. 4-. 13: 0)  

kevesebb írásjel, kisebb arc, kedves _.

Akkor talán érthető lesz, amit írsz.

  
  Válaszok struktúrája


  #15: _ (2006. -0. 4-. 12: 1)  

Ez itt a polgari underground lapja, mint megtudtam....................
Polgar es underground???????????

  
  Válaszok struktúrája


  #14: nash (2006. -0. 3-. 03: 0)  

belgáék istenek csak kevés van belölük

  
  Válaszok struktúrája


  #13: _Gorn (2005. -0. 9-. 29: 1)  

De miért kellene mindenkinek valamerre húznia? Az nem lehet, hogy valaki csak úgy éli a hétköznapjait, és rohadtul nem érdekli, hogy Orbán vagy Gyurcsány mit kamillázik a tévében?

  
  Válaszok struktúrája


  #12: _BoBek (2005. -0. 8-. 20: 1)  

Miért kellene bárhova is húznia? Az a baj, hogy lassan már a sarki fűszerestől is pártállása szerint vásárolunk. Vissza a politikával oda, ahova való!!!

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”