OFFLINE | puncs | kultúra
Csics Gyula: Magyar forradalom • Egy tizenkét éves fiú 1956-os naplója
A megvalósított világ
(2006. október)
Alig fél év alatt 1956 mítoszának klasszikusává vált Csics Gyula forradalmi naplója. A gyönyörű kiállítású könyv önmagában is bejárta volna ezt az utat – ám a napvilágra kerülés története külön érdekes. Érdekes? Lenyűgöző.

Rainer M. János szerkesztői előszavában írja, hogy a szerzővel 2004-ben találkozott Tatabányán egy könyvtári beszélgetésen, és a könyvtárigazgató Csics Gyula nyomta kezébe a naplót. Kis utánaszámolás után kiderült, hogy ez egy gyerek, egy tizenkét éves gyerek forradalmi naplója, ami eleve egyedülállóvá teszi az '56-os irodalmak körében. Egy gyerek szemszögéből mindaz, amit már tudunk, teljesen másként, mint ahogyan azt tudjuk. A könyvről lejjebb még hosszabban írunk, de akkor hadd írjam le a másik poént, hogy miért különleges ennél is jobban ez a könyv. Hát azért, mert Csics Gyula naplójában fontos szereplő a legjobb barátja, Kovács János. Gyula és János a legjobb barátok voltak, egy házban laktak, napjaikat szinte teljesen együtt töltötték, és ezekről az ugyanolyan-napokról mindketten ugyanazon a napon kezdtek el külön naplót írni. Kovács Jánosé pedig szintén idén jelent meg a Kieselbach Galéria kiadásában. Ennek a másik naplónak a története se mindennapi: az ecseri piacon talált rá lomtalanítási anyagok között a jelenlegi tulajdonos, és ő juttatta el Kieselbach Tamáshoz, aki ugyanúgy könyvként adta ki, ugyanakkor, a 2006-os Ünnepi Könyvhétre, mégpedig úgy, hogy a két kiadó nem is sejtette, hogy a mindkét naplóban szereplő „másik” napló nemhogy megvan, de megjelenés alatt áll. Tipikusan közép-európai történet, nem?

A könyv, a speciális, naiv nézőpont és a történelmi események, valamint a mindennapi élet öntudatlan egymásra játszása mellett éppen azért érdekes, mert megmutatja, hogy milyen szellemi állapotban volt
egy tizenegykétéves gyermek ötven évvel ezelőtt


Szóval a könyv. Csics Gyula naplója mellé két napló kíválkozik fel összehasonlító alapként. Az első a Budapesti Negyed című folyóirat egyik, talán három évvel ezelőtti számában teljes terjedelmében közzétett, Anka naplója című írás, ami egy középkorú nő munkája, és Pest ostromának időszakát öleli fel egy sajátos, budai értelmiségi nézőpontból. Kissé naiv napló, de szerzője komoly íráskészséggel és lényeglátással írja le a budai fogaskerekű végállomásához közeli villanegyed ostrom alatti elzártságát, a mindennapokat egy olyan harci helyzetben, amikor a front pl. a ház alatt két sarokkal, a szatócsboltnál húzódik. Annyiban tehető az a napló Csics naplója mellé, hogy megmutatja: a háborús helyzetek átélői egy, a történelem „alatt” húzódó regiszterben ugyanúgy élik mindennapjaikat. Az azelőtt utópisztikus borzalomnak tartott dolgok, pl. hogy hullák vannak a fogaskerekű állomásánál, mint előbb-utóbb megszokott képek, könnyen kerülhetnek nem-történelmi síkba.
A másik napló, ami eszembe jutott, Karinthy gyermekkori naplója. Mégpedig azért, mert a csics-féle naplóból gyönyörűen kiviláglik, hogy a gyermekkori műveltségi szint nem a második világháborúval esett hatalmasat, hanem jóval utána, időben hozzánk félelmetesen közel. Kerüljük messzire az olyan megállapításokat, hogy a mai gyerekek így buták, úgy műveletlenek, de valóban elképesztő az a napirend, ami alapján egy kisgyerek élte a mindennapjait az ötvenes évek közepén. A könyv, a speciális, naiv nézőpont és a történelmi események, valamint a mindennapi élet öntudatlan egymásra játszása mellett éppen azért érdekes, mert megmutatja, hogy milyen szellemi állapotban volt egy tizenegykétéves gyermek ötven évvel ezelőtt, hogyan teltek mindennapjai (kábé háromnaponta olvasott ki egy könyvet – vajon mire váltódott át ez az idő a mai gyerekek életében?), hogyan látta az eseményeket, micsoda képessége volt arra, hogy egy-egy félszeg értékelő mondatban reflektáljon is a körülötte zajló világra. És persze mindezt azért említjük, mert nehezen tudjuk elképzelni, hogy egy ma élő tizenkét éves gyerek ennyi mindent lát és ért, majd azt konvertálni is képes nyelvi jelekre, meg tud fogalmazni belőlük egy mondatot, majd az azt követőt, a naplóját érzékkel illusztrálja nagyszerű rajzokkal és a kor nyomdatermékeivel, röplapokkal, újságkivágásokkal. Erre mondtuk az előbb, hogy elképesztő.
A gyermeki világot ebben a naplóban nem nyomja le a történelem, a gyermek nem ír kéjesen vérről és haláltusáról, nem áll oda hullák mellé bámészkodni, bátran áll szóba szovjet katonákkal, és olyan jókedvvel hógolyózik a bérházudvaron ‘56 telén, mint azt tehette ‘55-ben. A gyermeki világban helyet kapnak a napok alatt egymásnak ellentmondó hivatalos rádiós hírek, a gang híreinek világa és a látványból levezetett valódi is. A rajzok komoly rajztehetségről árulkodnak, az íráskép szép, a napló szerkezete kiegyensúlyozott. Egy megvalósított kisfiú-univerzum jelenik meg előttünk, amelyben Twist Olivér előtt focizó, utána pedig lövöldöző szovjet katonák is helyet kaphatnak. A borítón Csics Gyula a forradalom után elképzelt Budapestjének térképe látható – tessék csak örvendezni, mire képes a gyermeki fantázia.
Nagykönyv, osztogatni kéne. Felnőtteknek, hogy szomorkodjanak kicsit saját meg nem valósított világukon. Gyerekeknek pedig Twist Olivért, de most már tényleg.

- Sz.B. -


Így tetszett a cikk:
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10

Felhasználónév: Jelszó:
Ha hozzá szeretne szólni regisztrált felhasználóként a felsorolt témákhoz,
de még nem regisztrált, kattintson ide!
ÚJ ÜZENET    

A hozzászóló neve
(nem regisztrált felhasználó esetén):    
Az üzenet tárgya:    
Az üzenet szövege:    
  

Szóljon hozzá a fórumban!

  #4: _ydqq4ukoqk (2006. -1. 1-. 10: 0)  

g9b4k3qd4zlq bug2b9or xxbie0zloj

  
  Válaszok struktúrája


  #3: _ydqq4ukoqk (2006. -1. 1-. 10: 0)  

g9b4k3qd4zlq http://www.347970.com/1035562.html xxbie0zloj

  
  Válaszok struktúrája


  #2: _ydqq4ukoqk (2006. -1. 1-. 10: 0)  

g9b4k3qd4zlq [URL=http://www.781782.com/184405.html] 31zobnjm5i2k7t8 [/URL] xxbie0zloj

  
  Válaszok struktúrája


  #1: _ydqq4ukoqk (2006. -1. 1-. 10: 0)  

g9b4k3qd4zlq uo2ik4xzbm44z [URL=http://www.781782.com/184405.html] 31zobnjm5i2k7t8 [/URL] xxbie0zloj

  
  Válaszok struktúrája


Szeptembertől Reakció néven jelenik meg az UFi. Mi a véleménye az új címről?
Az UFi jobb volt
Tetszik, de az UFi is jó volt
A Reakció jobb cím
Egyik sem tetszik
A szavazás állása
   Vadász János
   Népszabadság
   Wass Albertről
   Pörzsölő szeretet
   Lendületben a reakció
   Városba zárva
   
   
    Yann Martel: Pi éle­te
    Más a lelkem
    Érdekvédők
    Éles váltás
    Egy õszinte hang

    Kizökkent az idő
    Tisza István és az elsõ világháború
    Wass Albertről
    Pörzsölő szeretet
    „A két Huszár”